A- Зменшити шрифт
A+
Збільшити шрифт

Президент нагородив дефлімпійців, які вперше за роки незалежності України перемогли в загальнокомандному заліку на зимових іграх

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України, опубліковано 16 березня 2024 року о 14:14

Президент Володимир Зеленський провів зустріч зі спортсменами національної дефлімпійської збірної команди України, яка здобула 19 медалей на ХХ зимових Дефлімпійських іграх у турецькому місті Ерзурумі. Глава держави нагородив переможців і призерів змагань, завдяки яким Україна вперше посіла найвище місце в загальнокомандному заліку та здобула рекордну кількість медалей.

Володимир Зеленський зазначив, що для нього честь відзначати сьогодні українських спортсменів.

«Ви додаєте Україні гордості, можливості пишатися людьми, силою українців та потужних українських досягнень», – наголосив він.

Президент зауважив, що такі результати сприяють поверненню уваги до України у складний час війни, особливо коли вона певним чином розфокусована.

«І кожен, хто здобуває повагу світу до українського характеру та Української держави, допомагає всім нам. Допомагає народу вистояти. Допомагає вистояти нашим бійцям на фронті в боротьбі за нашу незалежність», – зазначив Глава держави.

Президент привітав спортсменів та їхніх тренерів із цим надзвичайним переможним результатом.

«Попри всі складнощі ви змогли здобути для України першість. І важко оцінити, як це важливо сьогодні. Як важливо мати перемоги для України. Тому що та одна перемога, заради якої ми боремося, наші хлопці й дівчата віддають життя на фронті, та велика перемога, яка обов’язково буде, – вона складається з таких важливих днів, таких перемог, яку ви здобули», – наголосив він.

За словами Володимира Зеленського, такий історичний результат на Дефлімпійських іграх є ще одним доказом того, наскільки наші спортсмени та українці сильні, а український характер переважає будь-які виклики та обставини.

«Я дякую всім вам за волю до перемоги, за ваше вміння долати труднощі. За всю ту повагу, яку принесли ваші результати всім українцям, українському прапору, українському народу. Пишаюся вами надзвичайно. Слава Україні!» – підсумував Президент.

Володимир Зеленський вручив спортсменам ордени «За заслуги» І, ІІ та ІІІ ступенів, княгині Ольги ІІ та ІІІ ступенів і медалі «За працю і звитягу».

Чемпіонка ХХ зимових Дефлімпійських ігор Єлізавета Нопрієнко подякувала Главі держави за підтримку спортсменів.

«Дякую, що ви особисто нас привітали. Ми всі зробили все можливе й неможливе для перемоги. Дякую Збройним Силам України, уряду за можливість тренуватися й показати найкращі результати», – сказала вона.

Спортсмени подарували Президенту худі з форми національної дефлімпійської збірної.

Володимир Зеленський також нагородив тренерів збірної орденами княгині Ольги ІІ ступеня, медалями «За працю і звитягу» та присвоїв почесні звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України», якими їх відзначено за вагомий особистий внесок у розвиток дефлімпійського руху, підготовку спортсменів міжнародного класу, забезпечення високих спортивних результатів на ХХ зимових Дефлімпійських іграх.

Орден «За заслуги» І ступеня отримав також президент Спортивної федерації глухих України Леонід Касіцький.

На ХХ зимових Дефлімпійських іграх збірна команда України у складі 36 спортсменів здобула 10 золотих, 5 срібних та 4 бронзові медалі, що на 8 нагород більше, ніж на попередніх іграх. Так, збірна України вперше стала світовим лідером у загальнокомандному заліку за кількістю золотих нагород. В особистій першості українські спортсмени вибороли 11 медалей (6 золотих, 3 срібні та 2 бронзові), у командній першості – 8 медалей (4 золоті, 2 срібні та 2 бронзові).

Найкращий результат продемонструвала національна  дефлімпійська збірна України з лижних перегонів, яка здобула 13 медалей (7 золотих, 4 срібні та 2 бронзові) й посіла перше місце в загальнокомандному заліку.

На змаганнях із керлінгу українські спортсмени вперше здобули перемогу серед  11 найсильніших збірних і вибороли 2 золоті та 1 бронзову медаль.

У дисципліні дабл-мікст спортсмени Михайло Плесканка та Катерина Якимець у фінальній грі перемогли команду Республіки Корея та вибороли золоту нагороду.

Команда з шахів виборола 1 золоту, 1 срібну та 1 бронзову нагороду й посіла друге загальнокомандне місце серед 16 країн-учасниць.

Золоті нагороди здобула жіноча команда у класичній грі, а срібні та бронзові медалі вибороли команди мікст.

Джерело: https://president.gov.ua/news/prezident-nagorodiv-deflimpijciv-yaki-vpershe-za-roki-nezale-89689?fbclid=IwAR2MRmG-9Zb2xlK1ZSf72Ob_XUHMFes6d7gZ0FhK1lzMQuzu0haqMMSxqas

Піднятися на початок